HistoriLajme

KAONET fise ilire me origjinë Trojane

Shkruan: Shqipe HOXHA

Kaonët pretenduan se shtëpia e tyre mbretërore ishte me origjinë Trojane, duke pohuar prejardhjen përmes heroit Chaon i cili i dha emrin e tij Kaonisë. Historitë nuk janë të qarta nëse ai ishte mik apo vëllai i Helenit, birit të Priamit të Trojës, por në të dy rastet, ai e shoqëroi atë në gjykatën e Neoptolemusit, birit të Akilit, i cili u besua me themelimin e qytetit të Butrintit.

The Chaonians claimed that their royal house was of Trojan descent, asserting ancestry through the eponymous hero Chaon who gave his name to Chaonia. The stories are unclear as to whether he was the friend or the brother of Helenus, the son of Priam of Troy, but in either case, he accompanied him to the court of Neoptolemus, the son of Achilles who was credited with founding the city of Buthrotum.

Virgil. Aeneid, 3.295.

Fqinjët e Kaoneve, Molosët dhe Thesprotët, gjithashtu pohuan prejardhjen e Trojanit.e sygjeruar që origjina shumë e ngjashme me origjinë kaone mund të ketë lindur si përgjigje ndaj vetëpërcaktimeve të Molosëve dhe Thesprotëve.

The Chaonians’ neighbours, the Molossians and Thesprotians, also asserted Trojan ancestry. It has been suggested that the very similar Chaonian origin-myth may have arisen as a response to the self-definitions of the Molossians and Thesprotians.

Malkin 1998, p. 138.

Historitë në lidhje me vdekjen e Chaonit janë aq të paqarta sa ajo e marrëdhënies së tij me Helenin. Kaoni u vra ose në një aksident gjuetie ose u ofrua si flijim perëndive gjatë një epidemie, duke shpëtuar kështu jetën e bashkatdhetarëve të tij. Në të dy rastet, kur Heleni u bë sunduesi i vendit, ai emëroi një pjesë të mbretërisë pas Kaonit.

The stories concerning Chaon’s death are as unclear as that of his relationship to Helenus. Chaon was either killed in a hunting accident or offered himself as a sacrifice to the gods during an epidemic, thus saving the lives of his countrymen. In either case, when Helenus became the ruler of the country, he named a part of the kingdom after Chaon.

Grimal & Maxwell-Hyslop 1996, “Chaon”, p. 98.

Kalaja e Porto Palermos është një kështjellë afër Himarës në jug të Shqipërisë.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button