Lajme

Rrugë e gjatë dhe e pafund për heqjen e vizave për Kosovën

Kosova mbetet vendi i vetëm në Ballkanin Perëndimor që qytetarët e saj ende kanë nevojë për viza për të udhëtuar në vendet e Bashkimit Evropian.

Kosova është në pritje për heqje të vizave që nga viti 2008.

Radio Evropa e Lirë ka publikuar një infografikë që tregon rrugën e Kosovës në këtë drejtim që nga viti 2008.

Në po këtë vit kishte nisur dialogu për liberalizimin e vizave me pesë shtetet e Ballkanit Perëndimor.

Komisioni Evropian kishte dorëzuar udhërrëfyesin për liberalizimin e vizave për Shqipërinë, Serbinë, Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi dhe Bosnjën e Hercegovinën. Udhërrëfyesi nuk i ishte dorëzur Kosovës.

Pas një viti, pra në vitin 2009, Komisioni Evropian rekomandoi liberalizimin e vizave për qytetarët e e Serbisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë së Veriut.

Shqipëria dhe Bosnjë e Hercegovina s’kishin marr rekomandimin, meqë konsiderohej se nuk i kishin përmbushur kriteret. Kosova, që nuk e kishte marrë udhërrëfyesin nga KE’ja, cilësohej si vend ku “kërkesat teknike për liberalizimin e vizave ende nuk janë përmbushur”.

Në dhjetor të 2009’ës, Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi morën liberalizimin e vizave.

Për Shqipërinë e Bosnjën e Hercegovinën, vizat u hoqën në dhjetor të vitit 2010.

Pas dy vitesh nga liberalizimi i vizave për këto shtete, Kosova mori udhërrëfyesin për liberalizimin e vizave. Numri i kritereve ishte dyfish më i lartë në krahasim me udhërrëfyesit për shtetet e tjera të rajonit.

“Të përpiqet tqë ta përfundojë, në mënyrë të koordinuar me palën tjetër, përcaktimin e kufirit/pikës kufitare me Malin e Zi”, është një nga kriteret për Kosovën në udhërrëfyes.

Në maj të 2016’ës, Komisioni Evropian kërkoi nga Kosova që ta ratifikojë Marrëveshjen për demarkacionin e kufirit me Malin e Zi para se të rekomandojë liberalizimin e vizave.

Në korrik të vitit 2016, Komisioni Evropian kishte konsideruar se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret dhe i rekomandoi shteteve anëtarë të Bashkimit Evropian heqjen e regjimit të vizave.

Pas dy muajsh, Parlamenti Evropian (një nga dy institucionet që duhet të vulosë vendimin) votoi për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës. Vendimi final mbetet te Këshilli i Ministrave. Aty nevojitet shumicë e kualifikuar që të kalojë ky vendim.

Deri tash, votimi për liberalizimin e vizave për Kosovën nuk është prezantuar asnjëherë në takimet e ministrave të BE’së.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button