Lajme

Dodiku s’heq dorë nga ndarja e Bosnjës, dëshiron ta marrë në dorë ushtrinë, drejtësinë dhe doganat

Anëtari serb i presidencës së Bosnjë e Hercegovinës, Milorad Dodik, njoftoi se me gjithë presionin, ai së shpejti do të dërgojë ligje në parlamentin e Republika Srpskas që do t’i transferojnë pushtetet kryesore të shtetit të BeH në këtë njësi.

Dodik planifikon ta sfidojë ekzistencën e forcave të armatosura shtetërore, Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Prokurorial dhe mbledhjen e taksave dhe detyrimeve në nivel shtetëror.

Pas takimit me krerët e partive satelitore që formojnë qeverinë e RS, Dodik u tha gazetarëve në Banja Llukë se midis 15 dhe 20 nëntorit do të debatohet në parlament.

Ai deklaroi se kjo i referohet pavlefshmërisë së Ligjit për Mbrojtjen e BeH të miratuar nga parlamenti shtetëror më shumë se 15 vjet më parë, ligjit për KLGJP-në si organ që emëron të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët në të gjitha nivelet e qeverisjes, dhe ligjin për indirekt. Autoriteti Tatimor (ITA) i dha shtetit të drejtën për të mbledhur taksat dhe detyrimet doganore, dhe këto të ardhura ndahen më pas me një metodologji të veçantë ndërmjet subjekteve dhe rrethit të Brckos.

“Qëllimi ynë është t’i rregullojmë këto fusha më së voni brenda gjashtë muajsh”, tha Dodik, i cili pretendon se gjithçka që ai dhe partnerët e tij të koalicionit planifikojnë të zbatojnë është kushtetuese.

Ai vlerëson se reformat e mëparshme janë bërë ilegalisht dhe nën presionin e bashkësisë ndërkombëtare, përkatësisht të ish-përfaqësuesve të lartë.

Dodik u bëri thirrje partive opozitare që ta mbështesin koalicionin qeverisës, duke argumentuar se këto ishin vendime fatale për serbët, pra për RS-në.

Ligjet e shpallura nga Dodiku mund të jenë “vija e kuqe” për një reagim më vendimtar të komunitetit ndërkombëtar.

Ligjet që Dodiku planifikon t’i dërgojë në Asamblesë Kombëtare të RS janë në kundërshtim me ato të miratuara nga parlamenti i Bosnjës, kështu që sfidimi i tyre në nivele më të ulëta të qeverisë do të ishte shkelje drastike e kushtetutës dhe ligjeve.

Shfuqizimi eventual i ligjit të BeH mbi mbrojtjen do të dobësonte fuqinë mbrojtëse të shtetit, që është vepër penale e dënueshme me burgim afatgjatë.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button