Lajme

Morea atdheu i humbur i Arbëreshëve!

Shkruan: Xhelil ARIFI

Morea ishte emri i gadishullit të Peloponezit në Greqinë e sotme Jugore gjatë Mesjetës dhe periudhës së hershme moderne.

Emri u përdor për provincën Bizantine të njohur si Despotati i Moreas, nga Perandoria Osmane për Morea Eyalet dhe nga Republika e Venecias për Mbretërinë jetëshkurtër të Moreas. (Wiki)

Kënga “O e bukura More” përkujton kujtesën për atdheun humbur.Pra mu kjo Morea që gjendet thellë në Greqinë e sotme ,ishte vendi i shqiptarëve të lashtë-Arbëreshëve!

Por ajo u zbraz në mënyrë permanente e shtypur nga okupator të ndryshëm,që nga Turqit e deri te grekët modern,që dëbuan dhe asimiluan popullaten autoktone arbreshe.

Morea ,kishte përgjatë historisë një subjektivitet në kuadër të rregullimeve të ndryshme shtetrore,përveç në Greqinë e sotme.

Ajo për një kohë të shkurtër ishte shpallur edhe Mretëria e Moresë 1688–1715!

Shqiptarët/Arbëreshët kanë humbur shumë nga trojet e tyre.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button