Lajme

Kështu janë shkruar e folur më parë ditët e javës, numrat dhe shumë fjalë të tjera shqipe

Nga Gjon Keka

Kur shkruajmë e flasim për gjuhë tonë arbërore(shqipe), duhet ditur se ne po flasim për një gjuhë e cila është veshur me mistere, por edhe që ka në brendësinë e saj sikur që kanë shkruar dhe dokumentuar shumë autorë e studiues se kjo gjuhë i ka rrënjët e lashta për nga epokat e saj dhe lindjes së gjuhëve në vijim.

Se a është gjuha arbërore(shqipe) gjuhë që rrjedh nga Ilirët e lashtë këtë e thonë dokumentet dhe etnogjeografia si dhe emërtimet e saj në shumë vendbanime e vende të veçanta.

Sidoqoftë këtu bashkëngjitur gjejmë për çudi shumë fjalë të shkruara e të folura të gjuhës shqipe që edhe sot në i flasim dhe i shkruajm ,dhe kur i krahasojmë këto mund të themi se shumë pakë ndryshime janë bërë gjerë më sot ,edhe përkundër pushtimeve të shumta nga armiqtë dhe tendencat e tyre për ta zhdukur këtë gjuhë dhe këtë komb nga faqja e dheut.

Për mua si një arbëror ishte interesant kur gjeta këto fjalë në gjuhën tonë e që janë ruajtur e folur në vazhdimësi që tregon në fakt një dëshmi se si në mënyrë heroike ky popull edhe përkundër trysnisë nga armiqët ata prapë e kanë ruajtur ,shkruar dhe folur këtë gjuhë të lashtë të këtij kontinenti poashtu të lashtë.

Këtu gjejmë se si janë folur e shkruar numrat ,fjalët të ndryshme si Ditët e javës, pijet si Vera ,Birra, ,Uji etj, pastaj Shtëpia ,dera etj ,etj, sikur që mund t’i shihni aty të nënvizuara. Këto dokumente historike mbi gjuhën tonë dhe burimet e datat e vitet i ruaj në arkivin tim personal.Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button