Histori

Vitet e 70-ta, kur në Prizren prodhohej plisi

Plisi quhet mbulesa e bardhë prej leshi të cilën pellazgët, Ilirët e më vonë shqiptarët e përdorën për ta mbuluar kokën.

Quhet plis sepse është e krijuar prej leshit të deles së bardhë. Pra prej leshi, në dialektin gegë bënë pi-leshi ndërsa në gjuhën e vjetër bënë pi-lesi prej nga rrjedh pi-lisi dhe p’lisi e ku pastaj shkurtimisht e përfundimisht quhet plisi.

Në vijim, mund të shihni një grup videosh që tregojnë vëllezërit Canhasi që shfaqin hap pas hapi prodhimin e ‘Plis-it’ ose ‘Qeleshe-s’.

Këto klipe janë nga një dokumentar turk i viteve 1970 i filmuar në Prizren, Kosovë.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button