HistoriLajme

Princesha Argjiro/Argyra figurë legjendare shqiptare !

Shkruan: Shqipe HOXHA

Dr. Milan Shufflaj (88) në veprën e tij “Serbët dhe Shqiptarët”, ai flet për gjurmët e familjes së dëgjuar të Arianitasve. “Përmes mjaft dokumenteve del se kjo familje ka qëndruar në afërsi të fshatit të sotëm Aranitas, ku kalon edhe një lum i vogël i quajtur Argias”(89).

Princess Argjiro or Argyro (Albanian: Princeshë Argjiro) is a legendary figure in Albanian mythology. She is supposed to have lived in the 15th century.

According to local Albanian folkloric traditions she lived in the 15th century and jumped off Gjirokastër Castle in the southern Albanian city of Gjirokastër, along with her child so as to avoid being captured by the Ottomans.

Argyro (Shqiptare: Princeshë Argjiro) është një figurë legjendare në mitologjinë shqiptare. Ajo supozohet të ketë jetuar në shekullin e 15-të.

Sipas traditave lokale folklorike shqiptare ajo jetonte në shekullin e 15 dhe u hodh nga Kështjella e Gjirokastrës në qytetin jugor shqiptar të Gjirokastrës, së bashku me fëmijën e saj, për të mos u kapur nga osmanët.

Gjirokastër, që ndodhet brenda Epirit historik, merr emrin nga forma ,,greke,, Argyrokastro që do të thotë kështjellë argjendi dhe legjendë e ka atë që qyteti u emërua për të,

Në traditë Princesha Argyro ose Argyri ose Argyrini ishte një princeshë bizantine dhe themeluese e eponomit të Gjirokastrës.

Ajo ndërtoi një kështjellë atje në shekullin e 15-të. Kështu, qyteti është i njohur edhe si Kalaja e Argyro.

Fakti që ajo ishte themeluese e Gjirokastrës nuk është në pajtim me arkeologët sot. Megjithatë, vendbanimi ishte me siguri i themeluar gjatë periudhës bizantine (shek. 5-15).

Foto nga Hans van der Boom

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button