HistoriLajme

Fytyra e vërtetë e Aristotelit? Artisti rindërton fytyrat e figurave më të shquara të lashta greke

Në përpjekjen e tij për të rindërtuar fytyrat e figurave më të shquara të lashta greke dhe romake, Tomasi në theks të veçant Platonin.

Platoni ishte një nga mendimtarët më me ndikim në historinë e filozofisë. Konceptet e Platonit hodhën bazat për filozofinë e lashtë greke dhe perëndimore, dhe ende konsiderohen me ndikim të jashtëzakonshëm deri më sot.

Kontributet e tij janë lehtësisht të njohura në arsim, politikë, etikë, epistemologji dhe psikologji. Mendimtari i shekullit të njëzetë Alfred North Whitehead dikur e përshkroi filozofinë evropiane si “një seri fusnotash për Platonin”.

Aristoteli, një nga filozofët më të mëdhenj të antikitetit , gjithashtu u soll në jetë nga artisti i talentuar.

Aristoteli themeloi një shkollë në Maqedoni, në Greqinë veriore , në shekullin e 4 para Krishtit. Qëllimi i tij ishte të mësonte madhështinë dhe gjerësinë e njohurive shkencore dhe filozofike që rrjedhin nga mendimi klasik grek.
Rindërtimi i fytyrës së Aristotelit

Idealet e filozofisë platonike, së bashku me njohjen e botës natyrore, iu mësuan Aleksandrit të Madh , djalit të mbretit të Maqedonisë, Filipit II, së bashku me fisnikët e tjerë të oborrit maqedonas.

Sipas Plutarkut, Aristoteli u mësoi “fjalën etike dhe politike” të asaj epoke pasardhësve të rinj të fisnikërisë maqedonase me filozofi, politikë, letërsi, matematikë dhe strategji lufte që ishin ndër temat e mbuluara nga Aristoteli.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button