Lajme

Rekord i vendeve të lira të punës në Zvicër, kërkohen punëtorë në këta sektorë

Numri i shpalljeve të punës në Zvicër u rrit 47% në tremujorin e parë të 2022 krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë, një rritje rekord.

Ata që kërkojnë tash punë në Zvicër përballen me perspektiva shumë më të mira sesa kanë qenë në një kohë të gjatë, tha agjencia, veçanërisht ata me aftësi dixhitale. Të dhënat pas Indeksit Zviceran të Tregut të Punës, Adecco Group janë përpiluar nga Universiteti i Cyrihut, raportoi agjencia e punësimit Adecco, përcjell albinfo.ch

7% më shumë vende pune u shpallën në tremujorin e parë të 2022 sesa në tremujorin e katërt të 2021. Krahasuar me tremujorin e parë të 2021, numri i vendeve të punës të shpallura në tremujorin e parë të 2022 ishte 47% më i lartë.
“Kërkesa në rritje për punëtorë të kualifikuar mund të shpjegohet si një bum ekonomik pas COVID. Shumë kompani presin gjithashtu një rritje të mëtejshme të kërkesës në të ardhmen e afërt dhe për këtë arsye po zgjerojnë kapacitetet e tyre prodhuese dhe shërbimi”, tha Marcel Keller, Shef i Adecco Zvicrës, përcjell tutje albinfo.ch.

Instituti Ekonomik Zviceran në ETH Cyrih (KOF), një institut kërkimor ekonomik, konfirmon rritjen e kërkesës për punëtorë në Zvicër. Sipas KOF, kompanitë nga të gjithë sektorët po planifikojnë të zgjerojnë fuqinë punëtore. Indeksi i tregut zviceran të punës për tremujorin e parë të 2022 tregoi një rritje prej 11.5%.

Pandemia përshpejtoi tranzicionin dixhital në shumicën e sektorëve të biznesit dhe njerëzit me aftësi dixhitale tani janë në kërkesë veçanërisht të lartë. 49% e shpalljeve të punës përmendën një kërkesë për aftësi dixhitale duke përfshirë aftësitë bazë dixhitale (31%), menaxhimin e përmbajtjes (23%), menaxhimin e rrjetit, sistemit dhe të dhënave (19%), menaxhimin e biznesit dixhital (18%), menaxhimin e softuerit (16). %) dhe TIK specifike për industrinë (16%).

Në të njëjtën kohë, disa ekonomistë parashikojnë se rritja ekonomike do të ngadalësohet në Zvicër. Në skenarin e tij të fundit pesimist të llogaritur në mars 2022, KOF parashikon se rritja në 2023 (2.1%) mund të jetë sa gjysma e asaj që parashikon për vitin 2022 (4.4%). Duke pasur parasysh lidhjen e fortë midis rritjes së PBB-së dhe rritjes së vendeve të punës, bumi i vendeve të lira të punës mund të mos zgjasë.

Për më tepër, spektri i inflacionit të pagave nga mbrapa e kostove në rritje mund të zvogëlojë më tej kërkesën për punëtorë. Inflacioni nga viti në vit në mars 2022 ishte 2.4% dhe bosët e sindikatave zvicerane tashmë kanë filluar të argumentojnë për paga më të larta.

Gjithashtu mund te shikoni

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button